Kelik K

 

 

Korektor niedoboru potasu w formie płynnej, przeznaczony do dokarmiania dolistnego. W nawozie występuje czynnik chelatujący EDTA, który zapewnia stabilność i szybsze przyswajanie potasu. Stosowanie Kelik K zwiększa efektywność fotosyntezy, przyspieszając dojrzewanie i poprawiając jakości plonów.

Rekomendowany do upraw: 
roślin rolniczych, warzywniczych, sadowniczych i owoców miękkich.

Skład (% m/m):
- potas w formie tlenkowej (K2O) - 33,3%
- EDTA - 3%

Dawki i zalecenia stosowania:
ROŚLINY POLOWE:
Zalecana dawka: 0,5-0,75 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-250 l.
Terminy stosowania:
ZBOŻA:
- w okresie kłoszenia (BBCH 47-59) i kwitnienie (BBCH 60-69)
RZEPAK
- od widocznych międzywęźli do „żółtego pąka” (BBCH 32-59)
BURAK CUKROWY
- po sformowaniu 50% liści
ZIEMNIAK
- w okresie tuberyzacji (BBCH 40-47)
WARZYWNICTWO:
Zalecana dawka: 1-2 l/ha (dostosować dawkę do ilości wody).
Zalecana ilość wody: 300-500 l.
Terminy stosowania:
POMIDOR, PAPRYKA:
- w okresie formowania owoców
OGÓREK
- od końca kwitnienia / początku formowania owoców
KAPUSTA
- od zawiązywania główek
CEBULA, CZOSNEK
- w fazie przyrostu cebuli
MARCHEW, PIETRUSZKA
- intensywny przyrost korzenia / koniec wzrostu korzenia spichrzowego
SADOWNICTWO I ROŚLINY JAGODOWE:
Opryskiwać po zakończeniu kwitnienia, w okresie formowania się owoców.
Zalecana dawka: 2-4 l/ha (dostosować dawkę do ilości wody).
Zalecana ilość wody: 400-800 l.

EFEKTY STOSOWANIA PREPARATU: 
Szybsze dojrzewanie plonu właściwego.
Wzrost zawartości cukru w ziarnach, nasionach i owocach.
Zwiększenie zawartości białka i MTZ.
Lepsze wybarwienie owoców i kwiatów.
Wzrost tolerancji na niedobór wody w końcowej fazie uprawy.
Poprawa odporności immunologicznej na atak szkodników i porażenie przez choroby.
Poprawa właściwości przechowalniczych owoców i warzyw.