Fitomare

 

Płynny preparat zawierający wyciąg z alg morskich (Ascophyllum nodosum), aminokwasy i substancję organiczną. Wzbogacony o podstawowe składniki pokarmowe (NPK) oraz bor i molibden oraz naturalne cytokininy. Działa jako aktywator wzrostu wegetatywnego.

Rekomendowany do upraw:
rzepaku, kukurydzy, roślin okopowych, sadowniczych, warzywniczych i owoców miękkich oraz roślin ozdobnych.

Skład:
- ekstrakt z alg morskich - 15%
- cytokininy - 120pp
- materia organiczna - 8%
- wolne aminokwasy - 2%
- azot całkowity (N) - 5,5%
- fosfor w formie tlenkowej (P2O5) - 3%
- potas w formie tlenkowej (K2O) - 3,5%
- bor (B) - 0,35%
- molibden (Mo) - 0,2%

Dawki i zalecenia stosowania:
ROŚLINY POLOWE:
Zalecana dawka: 0,5-1,0 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-250 l.
W uprawie roślin jarych opryskiwać od fazy 3-5 liści właściwych z możliwością powtórzenia aplikacji w odstępnie minimum 14 dni.
W uprawie roślin ozimych: jesienią w fazie 3-5 liści właściwych; wiosną po ruszeniu wegetacji.
WARZYWNICTWO:
Zalecana dawka: 1,5-2,0 l/ha (dostosować dawkę do ilości wody).
Zalecana ilość wody: 300-500 l.
Opryskiwać od fazy 3-4 liści właściwych, można powtarzać do 3 razy w odstępach 8-12 dniowych w okresie wegetacji.
W produkcji rozsady: podlewanie roztworem o stężeniu 0,5-1% lub oprysk dolistny 0,2-0,3% (2-3 zabiegi w odstępie 8-12 dni).
DRZEWA OWOCOWE I ROŚLINY JAGODOWE:
Zalecana dawka: 1,5-2,5 l/ha (dostosować dawkę do ilości wody).
Zalecana ilość wody: 400-800 l.
Zabieg można powtarzać do 3 razy w odstępach 8-12 dni.

EFEKTY STOSOWANIA PREPARATU
* Poprawa wigoru roślin – aktywuje ją do bardziej dynamicznego wzrostu.
* Znacząco poprawia pobieranie, transport i przyswajanie przez roślinę składników pokarmowych, zwłaszcza w okresie stresów abiotycznych (efekt lepiej odżywionych liści).
* Zwiększa odporność rośliny na wypadek wystąpienia czynników stresowych: susze, przymrozki, wahania temperatur, fitotoksyczność pestycydów.
* Zwiększa odporność rośliny uprawnej na uszkodzenia.
* Wydajnie reguluje podstawowe procesy w roślinie: metabolizm, gospodarkę wodną, energetykę.
* Wydłuża proces fotosyntezy, stymuluje kwitnienie, zawiązywanie i wybarwianie owoców.
* Korzystnie wpływa na wysokość i jakość plonów przy zachowaniu bezpieczeństwa rośliny uprawnej.